Se deschid ușile teatrului. Tava cu plicuri pentru invitații spectacolului surâde plătitorilor de bilete. Invitatul e acel mergător la teatru jumătate neplătitor de bilet, jumătate lipsă. Acesta este întâmpinat: Bună ziua, domnule Moca! Aveți aici invitația de două persoane. Mă scuzați? Ați reușit să ajungeți doar dumneavoastră? Nu e nicio problemă. (omul lipsă va fi amintit în gând de posesorul de bilet plătit, cocoțat la balcon pentru că nu a mai găsit loc jos în sală).
Dacă un invitat este scutit de orice grijă, în schimb, altfel se pune problema pentru un plătitor de bilet. Acesta poate fi supus unor riscuri la care uneori nici nu se gândește. Să punem două puncte și să înșirăm câteva dintre ele:
1. să nu găsească loc deși sala e destul de goală (pe locurile goale stau invitații ăia lipsă);
2. să plătească mai mult (probabil că cineva trebuie să plătescă și biletul invitatului);
3. spectacolele cu ora de începere înainte de 19:00, în cadrul unui festival ( cei mai mulți din cei care plătesc pentru a merge la teatru muncesc; iar dacă evenimentul teatral începe, de exemplu, la ora 18:00 acest lucru presupune de multe ori o strategie de evadare din firmă și costuri mai ridicate - pe lângă prețul biletului care poate varia între 30-40 ron și peste 100 ron se adaugă și prețul deplasării cu taxiul pentru a ajunge la timp, deci încă 10-15 ron; cu siguranţă există si spectatori cu un program mai flexibil, dar în cadrul unui festival probabil că ar trebui să acorde o şansă şi celor cu un program mai rigid);
4. programul festivalului să nu fie optimizat (unde optimizat înseamnă că programul festivalului oferă posibilitatea unui spectator să vadă cât mai multe spectacole; acesta trebuie să fie făcut cu grijă, ţinându-se cont de locaţie, ora de început şi durata unui spectacol şi ziua din săptămână; poate că există grijă, dar de cele mai multe ori nu se regăseşte şi în calendarul festivalurilor);
Să dăm un exemplu: să zicem că s-au cumpărat două bilete la două spectacole desfășurate în aceeași locație dar în săli diferite. Primul spectacol începe la 18:30. Durează 2 ore și 15 de minute. Al doilea incepe la ora 21:00. Dar... surprize-surprize: primul spectacol începe cu o oră mai tarziu decât era prevazut, ceea ce determină o reconfigurare a traseului. Amânarea vine cu regretul spectactatorului că nu a fost la Macaz sau la Point, de exemplu. Astfel, reconfigurarea traseulului îl conduce în pauza primului spectactacol la încercarea de a-și recupera banii pe al doilea spectacol de care nu se poate bucura. Un adevarat pelerinaj printre trei oameni angrenați în festival. Află în final și în mod nefericit că nu există politică de returnare a banilor pe bilet. Spectatorul va ghici în ochii oamenilor din festival: Ce a fost, bă, în capul tău de ai luat două bilete la festivalul nostru?
Spectactorul plătitor de bilet va aplauda pe banii lui, va coborî scările la metrou, iar când ușile se vor închide.... va sufla într-o păpădie invizibilă.